Tyxo.bg counter

Три лесни стъпки за облекчаване на екзема

Три лесни стъпки за облекчаване на екзема Изгладете кожата си по естествен начин


Хората, които са страдали от екзема знаят колко неудобни могат да бъдат обривите по кожата. За щастие можем да предложим три лесни стъпки, с които по естествен начин да се въздейства върху това състояние.

Какво представлява екземата?


Атопичният дерматит, по-известен като екзема, се характеризира със суха, раздразнена, възпалена кожа, която се намира обикновено в сгъвките на колената, гънките на лактите, китките и глезените, а също и по ръцете, врата и лицето. Най-често дерматитът се появява в детските години, но може да се развие във всеки момент от живота на човек. Децата с екзема са по-склонни да развият астма и други алергии, като често имат близки роднини със същите проблеми.

Стандартно медицинско третиране

Стандартното медицинско третиране включва използването на стероидни кремове. Тези противовъзпалителни кремове премахват сърбежа и зачервяването, но за съжаление не могат да се справят с първопричината на кожните проблеми. Така че щом спрете ползването на крема сърбежът и зачервената кожа ще се върнат за отмъщение.

Естествен подход

Естественият подход към третиране на екземи се насочва към основната причина за раздразнение на кожата и представлява дългосрочно решение за здравето на кожата. Причините за екземата изглежда представляват комбинация от външни и генетични фактори.

По-конкретно, известно е, че екземата се свързва с неправилно функциониране на имунната система. При хора, страдащи от екземи, имунната система не работи правилно и вместо да атакува единствено бактерии и вируси, които нахлуват в тялото, започва да атакува клетките на кожата, като причинява възпаление. Когато тялото ни започне да атакува собствените си клетки, говорим за автоимунитет.

Следователно, за да се справим с екземата, трябва да насочим усилия към имунната система. Следвайте тези три лесни стъпки, за да се справите завинаги с екземата.

Стъпка 1: Открийте хранителни алергии и чувствителност

Имунните реакции към храната могат да причинят възпаление в различни части на тялото. В случай на екзема тази имунна реакция се проявява като възпаление на кожата. Има два основни типа хранителни реакции, свързани с имунната система - непосредствени алергии и забавени хранителни алергии. Има и два начина да се идентифицират тези алергии: изследване на кръвта и специализирана диета.

Хранителни алергии: Освен, че хранителните алергии са свързани със състояния като уртикария, дихателни проблеми и анафилаксия, те могат да се отнасят и до състояния на кожата като екземи. Тези реакции са незабавни, като зачервяването на кожата се появява веднага след поглъщане на съответната храна.
Чувствителност към храна
: От друга страна чувствителността към храната е със забавено въздействие и може да отнеме до 72 часа, за да се прояви върху кожата след поглъщане на съответната храна. Тя е по-трудна за установяване и може да бъде асоциирана с екземаи други хронични здравни състояния като например синдром на раздразнени черва или мигрени.
Кръвни изследвания: Когато се изследва кръвта обикновено проучваме количеството антитела, които се произвеждат в отговор на различни видове храна. Колкото са по-високи нивата на антитела, толкова по-чувствителни или алергични сме към храната.
Диета за елиминиране: Диетата за елиминиране от друга страна включва елиминиране на повечето обичайни хранителни фактори за период от четири до шест седмици. След четири до шест седмици започваме бавно да въвеждаме всяка храна една по една, като търсим зачервявания по кожата. Ако се установят неблагоприятни ефекти сме открили хранителния виновник. Някои от най-разпространените алергени, свързани с екзема, са млечните произведения, яйцата, глутена и соята.
Кога да се тестваме: Хранителната чувствителност може да бъде тествана при деца над двегодишна възраст, а алергиите могат да се установяват при бебета на шест месеца и по-големи. За кърмачета наблюдаващият лекар може да препоръча хранителни тестове и промяна на диетата на майката.

Хранителните алергии и чувствителност могат да се променят с времето, като се влияят от здравословното състояние на храносмилателния тракт. Когато се идентифицират алергени наблюдаващият лекар може да препоръча пълно елиминиране в продължение на три месеца, докато работите по възстановяване на чревната флора и балансиране на имунната и храносмилателната система. След тези три месеца такива храни могат да бъдат консумирани в умерени количества и не постоянно. При някои хора обаче е необходимо по-дългосрочно елиминиране.

Стъпка 2: Здраве за червата

Знаем, че 80 процента от имунната система обгражда червата. Така че при проблеми с храносмилателната система може да се получи дисбаланс и автоимунитет, което да доведе до състояния като екземи. Основни методи за овладяване на състоянието на червата включват прием на разклонени пробиотици, омега-3 рибено масло и L-глутамин.

Пробиотици: Пробиотиците са естествени "добри" бактерии, които се намират в храносмилателния ни тракт. Консумирането на пробиотични храни подпомага възстановяването на здравословния баланс между добри и лоши бактерии, което пък спомага за модулиране на имунната система. По тази причина сме свидетели на все повече проучвания, които доказват клиничния ефект на пробиотиците при третирането и предотвратяването на екземи.
Омега-3 рибено масло: Омега-3 рибеното масло е противовъзпалително средство по своето естество. Увеличената консумация на риба и добавянето на рибено масло към хранителния рацион спомага за намаляване на възпаленията в червата и може да подпомогне симптомите на екзема.
L-глутамин: На последно място L-глутаминът представлява аминокиселина, която действа като гориво за възстановяване на увредени чревни клетки. Чрез възстановяване на здравето на червата и намаляване на пропускливостта им се намалява имунната реактивност и системното възпаление.

Стъпка 3: Овлажнявайте кожата си

Макар да работим отвътре при третиране на кожните проблеми и причиняващият ги имунен дисбаланс, облекчаването на сърбежа по кожата с натурален овлажняващ крем или масло може да е от помощ. Търсете естествено кокосово масло или пък крем на основа на пчелен мед, като прилагате два пъти дневно.

 

Препоръчваме Ви тези продукти

Дневен нощен крем за лице срещу капиляри и уморена кожа - Pani Walewska

Дневен нощен крем за лице срещу капиляри и уморена кожа - Pani Walewska

Дневен нощен крем за лице срещу капиляри и уморена кожа - Pani Walewska Нежен крем, предназн..

19.95 лв.

Коментари към "Три лесни стъпки за облекчаване на екзема"