Tyxo.bg counter

Три лесни стъпки за облекчаване на екзема

Три лесни стъпки за облекчаване на екзема Изгладете кожата си по естествен начин


Хората, които са страдали от екзема знаят колко неудобни могат да бъдат обривите по кожата. За щастие можем да предложим три лесни стъпки, с които по естествен начин да се въздейства върху това състояние.

Какво представлява екземата?


Атопичният дерматит, по-известен като екзема, се характеризира със суха, раздразнена, възпалена кожа, която се намира обикновено в сгъвките на колената, гънките на лактите, китките и глезените, а също и по ръцете, врата и лицето. Най-често дерматитът се появява в детските години, но може да се развие във всеки момент от живота на човек. Децата с екзема са по-склонни да развият астма и други алергии, като често имат близки роднини със същите проблеми.

Стандартно медицинско третиране

Стандартното медицинско третиране включва използването на стероидни кремове. Тези противовъзпалителни кремове премахват сърбежа и зачервяването, но за съжаление не могат да се справят с първопричината на кожните проблеми. Така че щом спрете ползването на крема сърбежът и зачервената кожа ще се върнат за отмъщение.

Естествен подход

Естественият подход към третиране на екземи се насочва към основната причина за раздразнение на кожата и представлява дългосрочно решение за здравето на кожата. Причините за екземата изглежда представляват комбинация от външни и генетични фактори.

По-конкретно, известно е, че екземата се свързва с неправилно функциониране на имунната система. При хора, страдащи от екземи, имунната система не работи правилно и вместо да атакува единствено бактерии и вируси, които нахлуват в тялото, започва да атакува клетките на кожата, като причинява възпаление. Когато тялото ни започне да атакува собствените си клетки, говорим за автоимунитет.

Следователно, за да се справим с екземата, трябва да насочим усилия към имунната система. Следвайте тези три лесни стъпки, за да се справите завинаги с екземата.

Стъпка 1: Открийте хранителни алергии и чувствителност

Имунните реакции към храната могат да причинят възпаление в различни части на тялото. В случай на екзема тази имунна реакция се проявява като възпаление на кожата. Има два основни типа хранителни реакции, свързани с имунната система - непосредствени алергии и забавени хранителни алергии. Има и два начина да се идентифицират тези алергии: изследване на кръвта и специализирана диета.

Хранителни алергии: Освен, че хранителните алергии са свързани със състояния като уртикария, дихателни проблеми и анафилаксия, те могат да се отнасят и до състояния на кожата като екземи. Тези реакции са незабавни, като зачервяването на кожата се появява веднага след поглъщане на съответната храна.
Чувствителност към храна
: От друга страна чувствителността към храната е със забавено въздействие и може да отнеме до 72 часа, за да се прояви върху кожата след поглъщане на съответната храна. Тя е по-трудна за установяване и може да бъде асоциирана с екземаи други хронични здравни състояния като например синдром на раздразнени черва или мигрени.
Кръвни изследвания: Когато се изследва кръвта обикновено проучваме количеството антитела, които се произвеждат в отговор на различни видове храна. Колкото са по-високи нивата на антитела, толкова по-чувствителни или алергични сме към храната.
Диета за елиминиране: Диетата за елиминиране от друга страна включва елиминиране на повечето обичайни хранителни фактори за период от четири до шест седмици. След четири до шест седмици започваме бавно да въвеждаме всяка храна една по една, като търсим зачервявания по кожата. Ако се установят неблагоприятни ефекти сме открили хранителния виновник. Някои от най-разпространените алергени, свързани с екзема, са млечните произведения, яйцата, глутена и соята.
Кога да се тестваме: Хранителната чувствителност може да бъде тествана при деца над двегодишна възраст, а алергиите могат да се установяват при бебета на шест месеца и по-големи. За кърмачета наблюдаващият лекар може да препоръча хранителни тестове и промяна на диетата на майката.

Хранителните алергии и чувствителност могат да се променят с времето, като се влияят от здравословното състояние на храносмилателния тракт. Когато се идентифицират алергени наблюдаващият лекар може да препоръча пълно елиминиране в продължение на три месеца, докато работите по възстановяване на чревната флора и балансиране на имунната и храносмилателната система. След тези три месеца такива храни могат да бъдат консумирани в умерени количества и не постоянно. При някои хора обаче е необходимо по-дългосрочно елиминиране.

Стъпка 2: Здраве за червата

Знаем, че 80 процента от имунната система обгражда червата. Така че при проблеми с храносмилателната система може да се получи дисбаланс и автоимунитет, което да доведе до състояния като екземи. Основни методи за овладяване на състоянието на червата включват прием на разклонени пробиотици, омега-3 рибено масло и L-глутамин.

Пробиотици: Пробиотиците са естествени "добри" бактерии, които се намират в храносмилателния ни тракт. Консумирането на пробиотични храни подпомага възстановяването на здравословния баланс между добри и лоши бактерии, което пък спомага за модулиране на имунната система. По тази причина сме свидетели на все повече проучвания, които доказват клиничния ефект на пробиотиците при третирането и предотвратяването на екземи.
Омега-3 рибено масло: Омега-3 рибеното масло е противовъзпалително средство по своето естество. Увеличената консумация на риба и добавянето на рибено масло към хранителния рацион спомага за намаляване на възпаленията в червата и може да подпомогне симптомите на екзема.
L-глутамин: На последно място L-глутаминът представлява аминокиселина, която действа като гориво за възстановяване на увредени чревни клетки. Чрез възстановяване на здравето на червата и намаляване на пропускливостта им се намалява имунната реактивност и системното възпаление.

Стъпка 3: Овлажнявайте кожата си

Макар да работим отвътре при третиране на кожните проблеми и причиняващият ги имунен дисбаланс, облекчаването на сърбежа по кожата с натурален овлажняващ крем или масло може да е от помощ. Търсете естествено кокосово масло или пък крем на основа на пчелен мед, като прилагате два пъти дневно.

 

Препоръчваме Ви тези продукти

Натурална минерална черна кал от Мъртво море - MBS

Натурална минерална черна кал от Мъртво море - MBS

Натурална минерална черна кал от Мъртво море - MBS Калта от Мъртво море е известна отдавна с тера..

48.00 лв.

Крем за лице против зачервявания и розацея с микроводорасли - Phytocode

Крем за лице против зачервявания и розацея с микроводорасли - Phytocode

Крем за лице против зачервявания и розацея с микроводорасли - Phytocode Лек крем, спомагащ за нам..

18.95 лв.

Почистващ флуид за лице против зачервявания и розацея с микроводорасли - Phytocode

Почистващ флуид за лице против зачервявания и розацея с микроводорасли - Phytocode

Почистващ флуид за лице против зачервявания и розацея с микроводорасли - PhytocodeЛек, прозрачен гел..

7.90 лв.

Дневен нощен крем за лице срещу капиляри и уморена кожа - Pani Walewska

Дневен нощен крем за лице срещу капиляри и уморена кожа - Pani Walewska

Дневен нощен крем за лице срещу капиляри и уморена кожа - Pani Walewska Нежен крем, предназн..

13.80 лв.

Лек предпазващ крем за лице срещу розацея SPF 15 Angio Preventi - Dermedic

Лек предпазващ крем за лице срещу розацея SPF 15 Angio Preventi - Dermedic

Лек предпазващ крем за лице срещу розацея SPF 15 Angio Preventi - Dermedicукрепва стените на капиляр..

20.69 лв.

Богат предпазващ крем за лице срещу розацея SPF 15 Angio Preventi - Dermedic

Богат предпазващ крем за лице срещу розацея SPF 15 Angio Preventi - Dermedic

Богат предпазващ крем за лице срещу розацея SPF 15 Angio Preventi - Dermedicнамалява розацеята, пред..

20.69 лв.

Интензивен успокояващ студен крем за лице за укрепване на капилярите Angio Preventi - Dermedic

Интензивен успокояващ студен крем за лице за укрепване на капилярите Angio Preventi - Dermedic

Интензивен успокояващ студен крем за лице за укрепване на капилярите Angio Preventi - Dermedicелимин..

25.60 лв.

Нощен крем за лице срещу розацея Angio Preventi - Dermedic

Нощен крем за лице срещу розацея Angio Preventi - Dermedic

Нощен крем за лице срещу розацея Angio Preventi - Dermedicреконструира и хидратира кожата;минимизира..

22.80 лв.

Мицеларна вода за лице Angio Preventi - Dermedic

Мицеларна вода за лице Angio Preventi - Dermedic

Мицеларна вода за лице Angio Preventi - Dermedic    ефективно премахва грим и нечисто..

13.50 лв.

Крем за лице срещу розацеята Capillary Stop - Solutions

Крем за лице срещу розацеята Capillary Stop - Solutions

Крем за лице срещу розацеята Capillary Stop - SolutionsCapillary Stop съдържа уникалния Bioph..

115.00 лв.

Коментари към "Три лесни стъпки за облекчаване на екзема"